Nimfa Szappan
Főoldal Bemutatkozás Termékek Alapanyagok Információk Kapcsolat Vélemény Kosár: 0 Ft Menü
Növények Olajok Vajak Egyéb anyagok Oldalak menü
A Nimfa Szappanok készítéséhez felhasznált növények és azok tulajdonságai
Körömvirág szirom:
INCI: Calendula Officinalis flower

Ennek a növénynek a virága sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatással rendelkezik. Nehezen gyógyuló, burjánzó, enyhébb égési, vágott vagy forrázott sebek, hegesedések, ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, enyhébb napégés gyógyítására is alkalmas. Allergiás személyek elővigyázatosan bánjanak vele, mert bőrükön külsőleg alkalmazva irritációt okozhat.


Kamilla:
INCI: Chamomila Recutita flower
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak.
Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást, tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas.
A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Hajápolásban alkalmazva fényesíti a hajat és nyugtatja a fejbőrt.
Az arra érzékenyeknél még a kamilla is allergiás tüneteket válthat ki. A szeszkviterpén-tartalom miatt előfordul, hogy a kamilla virágzatából készült szerek használata allergiás bőrreakciót vált ki. Ilyenkor nem szabad tovább alkalmazni a növényt. Különösen vonatkozik ez szemgyulladások kezelésére.


Levendula:
INCI: Lavandula Angustifolia flower
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.
Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendula olajból, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen.
A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet lepárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható.

A gyógyhatású levendula:
Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszűnteti. Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja, pikkelysömörös és ekcémás bőr kellemetlen tüneteit enyhítheti. Enyhíti a napozás okozta leégést. Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
Csillapítja a rovarcsípések okozta viszketést, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.


Csipkebogyó:
INCI: Rosehip seed powder
A csipkebogyót, illetve kivonatait tartalmazó készítmények az érzékeny, rozáceás vagy arra hajlamos bőr kezelésének hatásos szerei. 



Csalán:
INCI: Urtica Dioica Leaf
A csalán jótékony hatása a bőrre, fejbőrre, valamint belsőleg alkalmazva is elismert. A csalánporral készült szappanok jótékonyan hathatnak a zsíros, gyulladt, pattanásos bőrre, a csalán felhámképző, összehúzó és faggyútermelés szabályozó tulajdonságainak köszönhetően. Szilárd samponokban alkalmazva hajerősítő, ásványosító, viszketéscsillapító  hatású. 


Citromfű:
INCI: Melissa Officinalis flower 
A citromfüvet a szappanban olaj illetve por formában használjuk. A citromfű pora enyhe gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatást fejthet ki a szappanban. Elsősorban a belőle készült illóolaj, illetve virágvíz használatos a natúrkozmetikában. Illóolaj formájában a szappanban az Indiai Citromfű (Cymbopogon Flexuosus Oil) használatos, amely idegnyugtató, bőrfrissítő hatású. Kismamák a várandósság első harmadában kerüljék a citromfű illatú termékeket!


Indigó - más néven Fekete Henna
INCI: Indigofera Tinctoria Leaf powder
A fekete hennát természetes színezékként alkalmazom a szappanjaimban, bőrre gyakorolt hatása nincs. A szappanokban azonban gyönyörű zöld színt ad. Hennára érzékeny személyek kerüljék az ezzel a növénnyel készült termékeket, allergiás reakciót válthat ki a bőrfelületen!


Festőbuzér por
INCI: Rubia Tinctorum root
A festőbuzér gyökeréből készült port szintén természetes színezőként használom a szappankészítés során. Mivel a festőbuzér lúgos közegben stabil, így gyönyörű vörös színt lehet elérni vele a szappanokban. A bőrre semmilyen hatással nincs.


Sáfrányos szeklice
INCI: Carthamus Tinctorius
A sáfrányos szeklice őrleményét szintén színezékként használom, szépséges napsárga szín érhető el vele a szappanokban. A sáfrányos szeklicéből készült olaj rendkívül gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban.
Vidák Szabolcs - 2015 - 2021